Vákuumtasak

Mire jó a vákuumtasak? Miért vákuumozzunk?

A vákuumtasak nagyszerű választás abban az esetben, ha az élelmiszer, alkatrész, gyógyszer, stb. állagának, frissességének megőrzése, eltarthatósági idejének jelentős növelése a cél.

Az oxigénmentes környezet meggátolja az élelmiszeripari, gyógyszeripari termékek romlását, bomlását, fémalkatrészek esetén a korróziót.

Éttermek, menzák, de a háztartások is jelentős költségmegtakarítással számolhatnak, ha a friss, vagy tisztított húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, készételeket, füstölt, pácolt termékeket, szószokat, köreteket, mind vákuumcsomagolják.

A vákuumtasak kizár minden olyan "zavaró tényezőt", amely a benne lévő termék állagát, ízét, illatát befolyásolhatja. Például a vákuum alatt fagyasztóba helyezett termék nem lesz hűtő szagú, nem enged levet felolvasztáskor, mivel a nagy méretű jégkristályok nem tudnak vákuum alatt kialakulni.

Mivel a kellemetlen szagok nem tudnak bejutni, így a bent lévő aromák sem tudnak kijutni, így a vákuumcsomagolt termék hosszan megőrzi frissességét, állagát, ízét, aromáját. A frissen vákuumozott füstölt sonka fél év múlva felbontás után olyan élményt nyújt, mintha most hozták volna le a padlásról.

Vákuum alapanyag

A vákuumtasak többrétegű, élelmiszerrel közvetlen érintkezésre alkalmas, poliamid és polietilén fóliából készül, amelyet 2, vagy 3 oldalon, széles hegesztőpofával sütnek össze a tökéletes zárásért. Az ilyen típusú szerkezet jó fizikai és kémiai ellenálló képességgel rendelkezik, ezért alkalmas aroma-, fény- és vákuumzárásra is.
Kínálatunkban 70-220 mikron vastagságig található vákuumtasak, alsó és felsőfólia. A tasakokat, fóliákat igény szerint színnyomott változatban is elkészítjük, magas minőségű fotónyomattal. Fényzáró tulajdonságú (arany/ezüst, ezüst/ezüst, stb.) tasakokat, fóliákat is szállítunk.

Zsugortasak

Parnereinknek vákuumzsugor tasakokat is kínálunk. Ezek az anyagok vákuumozás után meleg vízbe mártva felveszik a termék alakját, így igényesebb megjelenést biztosít. Javarészt egész szárnyasok és sajtok csomagolására használják.

Védőgázas fólia

A kevésbé vákuumozható, illetve tálcás termékek esetén védőgáz használata terjedt el. Az eljárás során az oxigént speciális élelmiszeripari védőgázzal helyettesítik, amely lassítja az oxidációs folyamatokat. Az ilyen típusú felhasználásra védőgázas réteggel ellátott vákuumtasak és fólia használata szükséges. Ezen termékek szintén megtalálhatóak kínálatunkban.

Sous vide tasak

Vákuum a konyhában

Manapság már a sarki műszaki boltban is kapható konyhai vákuumozó gép, így nem csak az ipari, de a háztartási vákuumozás is jelentősen elterjedt. Vákuumozással jelentős költséget takaríthat meg a konyhafőnök.

A vákuumcsomagolás legnagyobb előnye az ételek eltarthatóságának jelentős növelése. Normál hűtőben tárolva napokról akár 6-8 hétre is kitolható a friss, vagy készételek fogyaszthatósága. Készítse elő a húsokat, zöldségeket, dolgozzon előre, vagy a felesleget tegye el legközelebbre.

Ideális fagyasztáshoz - a vákuumtasakban fagyasztott termékek nem jegesednek, így felengedés után nem lucskosak, nem esnek össze a felolvadó jég miatt. A fagyasztott zöldségeket, szószokat nyugodtan meleg vízbe lehet tenni felengedni.

Sous vide főzés

A vákuumtasak ellenáll folyadéknak, gázoknak, az ízeket, aromákat pedig bezárja, ezért tökéletesen alkalmas halak, húsok, füstölt termékek tartósítására, illetve pácoláshoz. Itt jön a képbe egy újabb felhasználási módja, a vákuum alatti főzés, azaz a sous vide.

A hazai gasztroforradalom éppen az orrunk előtt zajlik. A főzőműsorok népszerűsége a háztartásokba is elhozta, megismertette a francia konyhában elrajtolt sous vide, vagyis a vákuum alatti főzés technikáját. Vákuumozó gép mellé elég egy sous vide rúdat beszerezni, és megfelelő edénybe, vagy speciális sous vide kádba merítve otthonunkban is élvezhetjük a legjobb éttermi színvonalú ételeket.

A sous vide főzés a lassú főzés egyik fajtája. Lényege, hogy vákuum alatt a folyadékok forráspontja jóval alacsonyabb, mint normál körülmények között (a víz forráspontja 20 mbar (abs) nyomáson 24°C), ezért a sous vide főzés mindössze 55-80°C között zajlik, az étel alapanyagától függően.

Kínálatunkban megtalálható tartósításra, csomagolásra, fagyasztásra szánt, alacsony hőfokon főzhető, illetve magas hőfokon főzhető vákuumtasakok és tömlők. Készleten tartunk számos méretű prégelt és struktúrált (bordázott) felületű tasakot, tömlőt a háztartási vákuumgépekhez, valamint normál felületű tasakot a nagyüzemi, nagykonyhai vákuumgépekhez.